WERKNEMERS

In een digitaal portfolio (ePortfolio) laten eigenaren hun persoonlijke ontwikkeling en resultaten zien. Het is een doelgerichte verzameling van digitale materialen in een, afhankelijk van het gebruikte systeem, (gedeeltelijk) gepersonaliseerde omgeving. Jij bent zelf eigenaar van het ePortfolio en plaatst eenvoudig materiaal dat je kennis en kunde aantoont. Dat materiaal kan bestaan uit zelf ontwikkelde documenten, filmpjes, foto’s of links naar websites en sociale media. Het ePortfolio’s kan ingezet worden als:

  • productportfolio, door bewijsstukken op te nemen van behaalde resultaten;
  • ontwikkelportfolio, door je leerprocessen zichtbaar te maken;
  • presentatieportfolio, door je beste prestaties aan derden te tonen.

Een goed ePortfolio kan voor alle genoemde zaken ingezet worden. Ook kun je externen uitnodigen om feedback te geven op de inhoud. Uiteindelijk dient het als digitaal visitekaartje op de arbeidsmarkt.

Wanneer een bedrijf naar aanleiding van een sollicitatie voor een baan zo’n ePortfolio onder ogen krijgt heeft de eigenaar van dat portfolio een voorsprong.

Het bedrijf kan namelijk al vooraf bepalen of de bewijzen van vaardigheden aansluiten bij het bedrijf en de baan die zij aanbieden. Ook kunnen zij in het ePortfolio eventuele andere eigenschappen van de eigenaar zien. Als bedrijf krijg je een antwoord op vragen als: Hoe is het portfolio verzorgd, welke schrijfstijl hanteert de eigenaar, hoe heeft hij/zij zich ontwikkeld, enzovoort.